Емоцията като двигател на живота

Вижте в приложеното видео как емоциите влияят върху посоката на живота. Тони Робинс обръща внимание на факта, че хората са разумни същества, но понякога действат в свой ущърб – в тези случаи емоциите надделяват. Лекцията обяснява механизма на това движение (нужда-убеждение-емоция). Човек има нужди. Как ги удовлетворява обаче зависи от собствените му убеждения. В този процес се зачеват емоциите.

НУЖДАТА

Робинс се спира по подробно на нуждите и ги разделя на два вида. Първите са нуждите на личността – нуждата от сигурност, от разнообразие, от значимост, от любов. Вторите са тези на духа – нужда от израстване и отдаване на помощ. При различните хора тези нужди имат по-голямо или по-малко влияние върху личността.

УБЕЖДЕНИЕТО

[pullquote]Истинското предназначение на една цел е какво прави от теб като човешко същество, докато ти я преследваш. Кой ставаш като личност е най-крайната награда (Тони Робинс)[/pullquote]Удовлетворяването на нуждите зависи от убежденията. Те са картата, която насочва индивида към определено действие. Робинс дава примери:

  • Възприемането на дадено нещастие като край на всичко или начало на нещо ново довежда до различни резултати. Лекторът дава пример с Ларс Армстронг, който преминава през тежък период на боледуване, но успява да промени нагласите си и да продължи да печели редица състезания.
  • Убежденията водят към фокусиране върху елемент от живота и виждането му като важен. Например нуждата от значимост може да накара даден човек да печелим повече пари, да бъде по-духовен или … да си направи повече татуировки.

Лекторът пита реторично: „Представете си, че убежденията Ви Ви гарантират, че никога няма да стигнете където искате?”

ЕМОЦИЯТА

Под влияние на убежденията се раждат емоциите. Робинс твърди, че „ако имаме правилната емоция, можем да се убедим да направим всичко”. Той отдава значимо място на изобретателността в този процес на избор.

ОЧАКВАЙТЕ ОТ ВИДЕОТО

Във видеото няма да намерите професионално изложение, а по-скоро емоционално шоу с разхвърлени мисли и реплики към публиката. Несъмнено веселието е голямо, особено когато се намесва Ал Гор с вметката за Върховния съд като пречка към целта (решението за спирането на повторното ръчно гласуване, което Върховният съд приема, се смята за причина той да загуби изборите през 2000г. в САЩ).

КРИТИКА

Критика към Робинс е отправяна често. Тя се основава преди всичко на позьорство, еготизъм, лично мнение, което изказва по въпроси, по които не е експерт, и разхвърляност на речите му. Поставя се под съмнение истинността на някои от историите му. Все пак всеки може да намери своето зрънце мъдрост в приложеното видео и да разбере алегорията зад примерите, дори и зад този с Армстронг. Емоциите от видеото може и да променят живота Ви! 😉

[ted id=96 lang=bg]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *