Заслужават ли съдиите 400лв. бонус?

Дойде времето за коледната медийна трапеза с апетитни специалитети в стил „Депутатите си гласуваха бонуси”. Този път взеха на мезе съдиите.

ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И КОРУПЦИЯ

Има ли смисъл да се вглеждаме в тлъстите специалитети, особено когато няма да можем да ги вкусим? От една страна, доста българи се потят цял месец за тези пари, които за съдиите са просто бонус. От друга, те, заедно с цялата система на правораздаването, са сочени като един от факторите за високите нива на корупция в България. Тези две лица на една и съща медийно изграждана монета в нашето общество трябва да пробудят освен по-голям новинарски рейтинг, и някакво обществено недоволство (както се казва – полезното с приятното). Този път ранобудните студенти (покрай осми декември) някак го проспаха. Недоволството имам предвид. 🙂

СИСТЕМАТА

Има обаче един факт, който не бива да пропускаме в своето негодувание – гневим се за една система, а не за личност (за определени личности сайтът „Биволъ” пише достатъчно 😉 ). Често в недобре работещите системи има негласни практики, липса на реформаторска инициатива у ръководните кадри, шефове, които налагат определени решения по даден казус, но и отговорно вършещи работата си професионалисти, от които зависи малко. И все пак тази система нямаше да функционира поне до известна степен, ако не бяха последните. А за тях няма да прочетете из медиите.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *