Защо горивата поевтиняват?

Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация, посочва причините за спада в цените на горивата в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“. Според него те си преди всичко чисто пазарни – предлагането надминава търсенето. САЩ вече внасят по-малко петрол, поради повишения местен добив на шистов газ. Еврозоната все още „буксува” и не внася големи количества, като дори китайската икономика забавя ръста си. В същото време страните производителки на суров петрол не намалят производството. Този спад в цените на петрола води до поевтиняването на течните горива.

ПРОГНОЗИ

Андрей Делчев прогнозира, че петролът ще се задържи в тези граници поне около година.

ОТРИЦАТЕЛНИ ПОСЛЕДСТВИЯ

България печели, но и губи в тези условия. Фирми, които имат разрешение за търсене и проучване на перспективното находище в Черно море, обявиха, че отлагат сондажите си.

Поевтиняването на горивата е една от причините и за спада на рублата. Андрей Делчев обяснява тази зависимост подробно: „Руският бюджет е балансиран при цена на петрола над 107 долара за барел сорт Урал. Между другото, на Саудитска Арабия също бюджетът й е балансиран на нива над 100 долара на барел. Това не означава, че при 60 долара държавата се срива, но означава, че всички социални разходи, военни програми и всякакви други инвестиционни разходи страдат от това”.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *