Кое е по-вредно – кафето или черният чай?

Личният треньор Джеймс Дайгнън се опитва да даде отговор на този въпрос за Mirror.

КАФЕТО

Според него кафето е по-вредно, защото съдържа повече кофеин. Когато това вещество се приема в малки количества, може да бъде полезно. Той самият пие кафе преди тренировки, защото то подобрява метаболизма и помага при по-дълга тренировка. Когато обаче се приема повече, кофеинът кара тялото да се чувства под стрес и да отделя по-голямо количество от хормона на стреса кортизол. Това кара тялото да пълнее. “Ако пиете постоянно повече от две кафета на ден, ще Ви е трудно да отслабнете”, предупреждава той.

Дайгнън посочва и една друга негова вреда. Тя се крие в популярния напоследък джънк кофеин, който приемаме от напитки като фрапучино, айс кафе, мока. Те съдържат овкусени сиропи и сметана, като добавят стотици калории към консумираното на кафе.

ДА ЗАМЕСТИМ ЛИ КАФЕТО С ЧАЙ?

Черният чай съдържа приблизително половината количество кофеин от това на кафето. Изследване на Харвардския университет, цитирано от Mirror, доказва, че имунните клетки на пиещите сутрин черен чай реагират пет пъти по-бързо към бацили, отколкото на хората, които предпочитат да се събуждат с кафе. Учените от университета смятат, че чаят намалява нивата на стрес, докато кафето може да ги повиши и в дългосрочен план да отслаби имунната система.

Друго изследване, което е публикувано в Nutrition Bulletin, открило, че постоянното пиене на черен чай може да понижи риска от сърдечни болести и диабет. Освен това е естествен източник на флуорид и помага за поддържане здравината на зъбите. При почитателите на чая, които консумират повече от седем чаши на ден обаче, рискът от рак на простатата може да се увеличи двойно спрямо хората, които пият по три чаши или по-малко.

Както знаем от фармакологията – дозата прави отровата. Умерената консумация на която и да е от двете напитки вероятно е най-добрият избор.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *