50 нюанса сиво еднообразие с еротичен щрих

Скъпи читатели, ако сте няколко момчета и се чудите кой филм да изгледате, не избирайте “50 нюанса сиво”. В залите, в които се прожектира лентата, някакъв невидим фейсконтрол допуска само компании момичета и влюбени двойки (е, стига да не сте и от влюбените двойки).

ЗА “50 НЮАНСА СИВО”

Говори се, че ще бъде най-обсъжданият филм тази година. Тези рекламни твърдения няма да ги помните другия месец, а филмът ще остави черно-бели кадри в съзнанието ви, които съвсем бързо ще избледнеят.[pullquote]Само този, който е кихал над торбичката на прахосмукачка, знае какво е това “50 нюанса сиво” (народна мъдрост) [/pullquote]
Ако не сте се подлъгали да си купите книгата, то филмът няма да ви предложи нещо по-различно, затова не се лъжете и с филма. За почитателите на книгата това събитие ще си остане голямо. За всички останали “50 нюанса сиво” си остава поредната мега рекламирана продукция, която не е подплатена със съдържание.
В общи линии пред очите ви ще се развие една захаросана история за властен мъж, който желае главната героиня, но по своите правила. Еротичните садо-мазохистични елементи очаквано се появяват във филма, утолявайки жаждата за зрелище.

КРИТИКА ПО СЪЩЕСТВО

ХАРАКТЕРИ

Характерът на Крисчън Грей не е особено убедителен. Показан като богат и успешен, той твърди, че дължи развитието си на способността бързо да разбира хората и да ги управлява чрез техните слабости. Изненадващо обаче проявява интерес към главната героиня – притеснителна, неопитна млада студентка по английска литература. Предвид способностите на Грей, неговото увлечение може да се обясни с лесния контрол, който може да упражнява върху Анастейша чрез неопитността и искреността ѝ. Младият богаташ обаче изведнъж като че ли забравя добрата си преценка за хората, когато се изненадва от факта, че героинята е девствена и след това – влюбена в него.

АКТЬОРСКА ИГРА

Джейми Дорнън изиграва доста безизразно своята роля в “50 нюанса сиво”. Последното впечатление може да бъде неутрализирано с обяснение като това, че все пак актьорът се превъплъщава в сдържания, властен Крисчън Грей. Дали обаче киното не дава достатъчно свобода за израз и на характерите, които контролират емоциите си?

СЕКСИ ЛИ?

Джейми Дорнън просто не изглежда чак толкова секси в “50 нюанса сиво”, колкото трябва да бъде. Ако създателите на продукцията се бяха постарали поне при избора на актрисата, то щяха да дадат една по-логична причина Крисчън да хлътне толкова много по стеснителната Анастейша.
След казаното (и много спестено) не е учудващ фактът, че в IMDB лентата е оценена със злощастните 4 от 10 звезди.

И ВСЕ ПАК

В едно отношение обаче “50 нюанса сиво” надминава очакванията – еротиката. Тя не се оказва рекламна пушилка, която лишения от порнография романтично-драматичен жанр на филма разсейва. Продуцентите са се постарали в това отношение, затова и зрелището остава.

След филма се прави секс, както след „Шоколад“ се яде шоколад. И това може да го видите в страстните целувки между двойките в киносалоните. Затова, момчета, ако не сте двойка и все пак сте стигнали до тази част на статията, ще ви подшушна, че към края на филма сигурно ще си заслужава да сте там! 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *