От сън спомен има

“От сън спомен няма“, казват много често студентите през първите си години в университета. Ако се накъркаш, може и да няма. Повечето хора обаче си лягат в приличните часове (в още по-прилично състояние) и си спомнят част от своите сънища. Някои от тях са например страшните кошмари – те преследват същите тези хора много време след като са отворили очи в тъмното (един от лошите ефекти на не-къркането). А колко от тях се опитват да разгадаят странните си сънища, смятайки ги за пророчески (“Малко им е пиенето на тия хора”, биха възкликнали други). А спомняте ли си кошмарите в детството, когато ви е било страх да заспите отново? (Да, тогава не е имало къркане!)

РЕКОРДИ ПО БЕЗСЪНИЕ

[pullquote]От сън спомен няма, но по-лошото е, че от някои спомени сън няма…(Vorax)[/pullquote]
Ако решите да изживеете няколко безсънни денонощия в събиране на спомени от безпаметни нощи или да надминете в ученето пристойните си колеги, опитът ви вероятно няма да бъде сполучлив. Човек не може да контролира заспиването си след дълго будуване. Ако успеете да го направите обаче, няма да постигнете кой знае какъв рекорд. Гинесът е отишъл в Англия за почти 19 дена будност! Обърнете внимание – вече не се следят подобни рекорди, защото се приема, че те биха увредили човешкото здраве.

Седемнадесетгодишен американец обаче държи рекорд по безсъние, който е наблюдаван от лекари и е част от научен експеримент. Ранди Гарднър успява да прекара буден 11 дни, или по-точно 264 часа, без употребата на каквито и да било стимуланти!

ПОСЛЕДСТВИЯ

[pullquote]В крайна сметка сънят е кофти заместител на кофеина (Vorax)[/pullquote] В общи линии липсата на сън води до увеличаване на хормоните на стреса адреналин и кортизол в кръвта, с което се повишава и кръвното налягане. Сърдечният ритъм се разстройва и имунната система отслабва, затова при недоспиващите хронично  вероятността от заболявания е по-висока.

Липсата на сън води и до редица други промени у човека. Някои от тях са раздразнителност, деменция, параноичност и халюцинации. Шофьорите на камиони например говорят за феномена „черното куче“ – в своите дълги безсънни преходи те виждат понякога сенчесто видение на пътя.

ФАТАЛЕН КРАЙ

Безсънието може да доведе и до смърт. През 80-те години в Чикагския университет се прави експеримент с плъхове. Те са поставяни върху дискове в поднос с вода. Когато плъхът започва да заспива, дискът се завърта и стена избутва плъха към водата, така че той да се буди всеки път. Животните умрели след около месец. Според изследователите най-вероятно причина за това бил стресът от събуждането, който изпитвали средно по около хиляди пъти на ден . Други от симптомите били отклонения при регулацията на телесната температура и загуба на тегло въпреки повишения апетит.

Макар че липсват сведения за смърт при затворници, измъчвани чрез безсъние, то множеството отклонения в нормалното функциониране на тялото, породени от липсата на сън, може да доведе до фатален край.

По материали на БиБиСи.

Препоръчано:

Как се накъркват зодиакално?

0 thoughts on “От сън спомен има”

  1. Я, всички по леглата, че и без тва е студено , а тока е скъп. Този с Гинеса сигурно е нямал юрган:)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *