Израелско-палестинска изложба в Пловдив

Изложба, която разкрива проблемите между Израел и Палестина, е изложена в Градска художествена галерия, Пловдив.

ИЗЛОЖБА

В Градска художествена галерия, зали за временни изложби, можете да видите серия от фотографии под общото название “Страна на чудесата”. Експозицията фокусира пловдивското внимание върху проблемите между Израел и Палестина. Снимките правят далечната действителност от Близкия изток по-близка и позната, а с това и нейните проблеми.

Внимавайте обаче – снимките няма да Ви впечатлят. Те показват хора, символи, движение, чиито смисъл можете емоционално да доловите, но за които нямате информация. Изложбата се опитва да говори с вас на иврит без преводач.

МАЛКО ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

Някои факти ще Ви помогнат да разберете значението и значимостта на това, което картините изразяват.

Войникът в една от снимките е боядисан в бяло. Това е Юда Браун. В продължение на две години той се разхожда в конфликти зони, дори и в ничия земя, като статуя на военен. Артистът е арестуван 20 пъти, попадал е в ситуация, в която полицията е насочвала оръжие срещу него. За израелския всекидневник “Хаарец” той казва:

– Това е акт на вмешателство в реалността. Това е герой, който си свикнал да виждаш, но аз го представям променен, в сюрреалистичен образ, който кара наблюдателя да преразгледа своето отношение.

ДАВИД ТАРТАКОВЕР

Обърнете внимание на неговите творби. Един от най-известните графични дизайнери на Израел. Лектор в Академията за изкуство и дизайн „Веселеил“ в Йерусалим. Той е носител на наградата за дизайн на Израел. Определя себе си като местен дизайнер, защото в творчеството си се придържа към израелските проблеми. Следва кредото на еврейския експресионистки поет Авигдор Хамейри, че свободата на словото не е право, а задължение.

Давид Тартаковер е и създателят на логото на израелската неправителствена организация “Мир сега”, която се стреми да сближи израелските и палестинските позиции. Тя често стига до критика към политиката на собствената си страна.

 

Давид Тартаковер. "Аз съм тук". Йерусалим, плакат, 9.08.2001г.
Давид Тартаковер. “Аз съм тук”. Йерусалим, плакат, 9.08.2001г.

 

В пловдивската изложба са включени няколко плаката от цяла поредица постери на Давид Тартаковер, с която печели “Гранд Прикс” на  Международното биенале на графичния дизайн “Златна пчела” в Москва, 2004г. В плакатите артистът използва снимки от живота на Израел и Палестина под окупация (цялата серия можете да видите тук).

НОА АРАД-ЯИРИ

Ноа Арад-Аири е израелски скулптор, илюстратор на списания, собственик на студио.

DSC03752 (2)
Ноа Арад-Яири. “Ничия земя”. Дигитален печат върху хартия, 2012г.

 

Снимка на инсталацията ѝ “Ничия земя” присъства на пловдивската изложба (изграждането на инсталацията можете да видите тук). Артистката “вгражда” бетонна фигура в стената. Инсталацията ѝ трябва да изобрази палестинец, хванат в Ничия земя, арестуван и вързан от граничната полиция. Нещо, което се случва всеки ден в района според в. “Хаарец“.

Фотографиите изразяват една критична гледна точка към случващото се, която изхожда от хуманността. Кураторката на пловдивската изложба Шърли Мешулам използва мисъл на Роза Люксембург:”Свободата е винаги свобода за онези, които мислят по различен начин”, но разбира тази свобода като “потребност от свобода на изразяване, от насърчаване на демокрацията и социалната справедливост, от премахване на насилието”. Или защо не – свободата да бъдеш различен, оставайки човек в един такъв конфликт.

Главна снимка: Абир Аталх. “Без име”. Фотография, 2012. Тя също е част от пловдивската изложба “Страна на чудесата” в Градска художествена галерия.

Вижте координатите на изложбата.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *