Слънчевото затъмнение в Пловдив и предсказанията

Връхната точка на слънчевото затъмнение в Пловдив се очаква в 11.51ч. То вероятно няма да се види добре заради лошото време. Част от предсказанията, свързани със затъмнението, обаче ще се изпълнят.

ВРЕМЕТРАЕНЕ НА СЛЪНЧЕВОТО ЗАТЪМНЕНИЕ

Слънчевото затъмнение за Пловдив ще бъде частично. То ще започне в 10.45ч. Луната ще успее да закрие най-голям участък от слънцето в 11.51ч. и ще се отдръпне окончателно от него в 12.59ч. За пловдивчани остава успокоението, че на 28 септември ще имат възможност да видят пълно лунно затъмнение.

ЩЕ СЕ ВИДИ ЛИ СЛЪНЧЕВОТО ЗАТЪМНЕНИЕ?

Слънцето може и да не успее да се покаже във временното си амплоа заради времето. Прогнозите за часовете преди обяд обещават облачност и слаб снеговалеж.

МЯСТО ЗА НАБЛЮДЕНИЕ В ПЛОВДИВ

Преподаватели и студенти от Физическия факултет на ПУ все пак ще очакват затъмнението пред Ректората (ул. “Цар Асен” 24), въоръжени с телескоп. Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория “Рожен” и преподавател в университета, ще дава разяснения.

СУПЕР ЛУНА И ПРОЛЕТНО РАВНОДЕНСТВИЕ

Тази нощ, часове преди слънчевото затъмнение, луната се намира най-близо до Земята (явлението Супер луна). От тази си позиция тя изглежда по-голяма. В Пловдив засега няма шансове да я видим заради гъстата облачност. В събота идва пролетното равноденствие, което, слава Богу, не може да бъде наблюдавано. 🙂

ПРЕДСКАЗАНИЯ

[pullquote]Когато луната покрива слънцето, имаме слънчево затъмнение. Какво имаме, когато птиците правят това? (Юнг-ха Ким)[/pullquote]Някои предсказания видяха в предстоящите събития предзнаменование за Трета световна война и финансови загуби за Европа. Други обаче предвидиха в деня на затъмнението загуби за британската икономика от половин милиард лири.

Сумата не идва от пророчества на смели млади астролози, а от точни изчисления и познания върху любопитната природа на хората. Половин милиард лири ще струват на британската иконимика болничните, които обитателите на Острова ще вземат, за да гледат редкия феномен, предаде БиТиВи.

Затъмнението породи и други прогнози. Европа ще се изправи пред проблем с електрозахранването. Загубите на енергията от соларните панели ще възлизат на 35 000 мегавата. Много от панелите няма да работят изцяло или напълно ще спрат през двата часа на затъмнението. Бързото преминаване в полумрак е възможно да провокира серия от спирания на тока според експерти, цитирани от електронното издание на “Дейли мейл“. Повечето страни вече имат план за използването на алтернативни източници, които да компенсират “болничните” на соларните панели.

Главна снимка – timeanddate.com (bigstockphoto.com/JohanSwanepoel)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *