Рокерите дефилират

Вижте шествието на рокерите и техните символи.

РОКЕРИТЕ

Вероятно не си изпуснал “шествието на рокерите” вчера. Всяка година хората с мотори участват в този поход към Бачково. На този ден те откриват сезона и осветяват моторите си за безаварийно пътуване.

Събитието се организира традиционно от пловдивския клуб “Вагабондс”. Той е най-старият регистриран официално по българското законодателство мотоклуб в България – датира от 1991г.

Рокерите преминаха из булевардите на Пловдив и Асеновград с ръмжене на мотори и изгорели газове. Те се радваха на вниманието и дефилираха като истински звезди на подиум. Много от тях показаха и чувство за хумор. Това е техният ден.

АТРИБУТИ НА РОКЕРИТЕ

[pullquote]Седи мъж в крайпътно заведение и кротко си пие кафето. Влезли трима рокери. Първият си угасил фаса в чинийката, вторият се изплюл в кафето, а третия излял чашката на пода. Без да каже и дума, мъжът станал, взел си якето от стола и си излязъл:
– Тоя не беше никакъв мъж, а? – презрително казал единият на сервитьорката…
– Като гледам и за шофьор не го бива много. Току що прегази три мотора с камиона си… – отвърнала тя…[/pullquote]Сред атрибутите на рокерите са открояваха плашещи маски и декорации от черепи. За маските можем на шега да приемем, че имат кукерска функция – рокерите плашат злите духове от моторите си. Или просто да ги впишем в общата им култура. Как обаче тази култура се припознава в аксесоарите на смъртта, каквито са черепите?

Според книгата “Социология на младежката култура и младежките субкултури: Секс и наркотици, и рокендрол” от 1980г., на която се позовава Уикипедия, “Рокерите купували стандартни, фабрично произведени мотори, разглобявали ги, настройвали ги и ги променяли, така че да изглеждат като мотори за състезания. Техните мотори не представлявали просто превозно средство, а били използвани като предмет за сплашване и мъжество, доближавайки [рокерите] тревожно близо до смъртта – елемент, който е преувеличен от употребата на символи като черепи и кръстосани кости.”

 

Виж още:

Дали наистина българските рокери са лоши момчета и снимки от уникалния музей на моторите в Асеновград 

Филмът “Exorcize me” и злите духове

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *