Будистката гледна точка към любовта

Снощи в Баския (Капана) Сакс Камарата представи будистките схващания за съзнанието и любовта чрез лични истории и размишления. 

Мазохист звъни на съдист:
– Моля те, искам да страдам!
Съдистът казва:
– О, не!

Това бе една от шегите, които учителят на Диамантения път на будизма от Италия разказа във връзка с търсенето на щастието и любовта. Той посрещна гостите си в Баския. Лекцията му бе отворена за всички.

СЪЗНАНИЕТО

DSC04139 (2)
Лекция на Сакс Камарата в Баския

Сакс Камарата се спря първо на съзнанието. То според него е свързващият елемент между външния свят и ума. Ние не можем да променим това, което се случва отвън и което не зависи от нас, обяснява той. Нито пък трябва да се фокусираме върху дефектите на ума, защото умът според будизма е съвършен. Това, което трябва да се промени, е възгледът за света или съзнанието.

Съзнанието е единично, постоянно и отделено. Тези негови свойства карат човек да се чувства неудовлетворен. Единичността създава усещане за ограниченост. Постоянността на съзнанието кара човека да се приема за непроменим и дълготраен, като в същото време животът си остава променлив. Докато животът тече, ние се правим, че стоим на едно място, пояснява Камарата. Отделеността на съзнанието създава по същия начин неудовлетворение. Будисткият учител тук дава противоположен пример – човек се чувства щастлив, когато загубва себе си, докато съзерцава красива гледка или слуша музика. Тогава, обяснява той, границата между реалността и съзнанието става много тънка. Това е състояние, подобно на медитацията. Действие и осъзнаване стават едно, благодарение на загубата на концепция (или възглед).

ЛЮБОВТА

Тя е шанс за човека да излезе от своя възглед. Когато един човек се влюби, той възприема интересите на другия и се обогатява.

[pullquote]Ревност – когато сме нещастни, че някой е щастлив. (Сакс Камарата)[/pullquote]Ако влюбените се разделат, човек приема, че е направил грешка, ставайки отворен и уязвим. Тогава се затваря в себе си и издига стени. Опитва се да бъде недосегаем и да вижда всичко останало принизено. Много неща от действителността започват да го дразнят. Става горд, скучен и привързан към нещата от живота.

ГРЕШКАТА СЛЕД РАЗДЯЛА

[pullquote]Будизмът не отхвърля нищо, което може да послужи за развитие на личността.
(Сакс Камарата)[/pullquote]В тези случаи нараненият човек се опитва да отхвърли всичко, което е научил чрез любовта си. То обаче е станало качество на ума му. Отхвърлянето му означава забрана за достъп към това, което е научил в миналото.

Всичко около човека с разбито сърце ще напомня за любовта и любимия човек. Тези асоциации не са вписани в нещата наоколо. Те не са тяхна обективна характеристика. Асоциациите, които човек си прави, са етикет, който препраща към болката и пречи да се преживява действителността. В този момент са нужни топлина, разбиране и различна гледна точка. Те ще създадат дистанцираност в съзнанието. Човекът има нужда да си остави пространство и да осъзнае този етикет, чак тогава ще може да преживява реалността.

[pullquote]Тайната на щастието е свободата. Тайната на свободата е смелостта.(Тукидид, цитиран от Сакс Камарата)[/pullquote]Ако съзнанието се фокусира върху една точка, другото изчезва. Медитацията е именно това съсредоточение и постоянно връщане на съзнанието към реалността. Тогава човек добива способността да решава какво да има в съзнанието му.

Днес ще се състои втората лекция на Сакс Камарата в “Будистки център Пловдив”.

Главна снимка: bluebutterfliesandme.wordpress.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *