Откриване на Планетариум Пловдив

Планетариумът в Пловдив – в 3D фантазии

– Нали беше 3D, няма ли да ни дадат очила?

– Вярно. Очила? Май няма.

– Ама нали имаше снимка на хора с очила?

Момичетата до мен се оглеждаха, за да видят дали не са изпуснали даването на очилата. Не, не бяха. Никой не носеше. Подслушвайки този диалог, си спомних, че Планетариумът в Пловдив бе оповестен като триизмерен. Следователно трябваше да има очила. Те обаче се бяха изгубили в триизмерното пространство на … фантазиите.

Планетариумът в Пловдив

Планетариумът в Пловдив е двуизмерен (както потвърдиха от Природонаучния музей). Когато обаче се разпространи слухът за 3D придобивката на града, всички много се зарадваха  – медиите я съобщаваха официално като голяма новина, а хората се надпреварваха да я споделят в социалните мрежи. В резултат на това около 150 човека чакаха малко след 14.30 ч. в понеделник за безплатна прожекция. Последните от тях щяха да влязат в 16.00 ч.

Ръководството на Природонаучния музей бе реагирало адекватно, като бе позволило да не се спазва графикът, който предвижда прожекции през час и половина. В момента, в който свършваше тридесетминутният филм, гостите излизаха и влизаха следващите. За тези, които бяха дошли с очаквания за последната прожекция в 15 ч., имаше още две допълнителни прожекции. От музея казаха, че няма да се придържат към графика, докато има такава навалица.

Въпреки че дигиталната конфигурация на планетариума е от последно поколение, ако вече си ходил в друг планетариум, не очаквай нещо по-различно (освен може би малко по-изчистена картина). Той не е триизмерен и не предлага някакви особени ефекти. Новата придобивка за града е по-скоро образователна и е ценна за подрастващите и туризма.

И все пак е нещо интересно и красиво, затова, ако имаш време, желание, търпение и удобни обувки, отивай без големи очаквания. Безплатните прожекции продължават до 23 октомври, петък. По програма започват в 9.30, 10.30, 12.00, 13.30, 15.00, но по последна информация за 21 октомври те ще бъдат в:

9.30, 12.00, 13.00, 14.00, 16.00 ч.

Има вероятност да не се спазват часовете след 9.30.

Можеш да следиш новостите за планетариума на facebook страницата на Природонаучния музей.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *