Разбунване на духовете между Хелоуин и Деня на будителите

Искри на напрежение прехвърчат през последните все по-глобализиращи ни години, когато есента довежда Халоуин и го нарежда съвсем безсрамно до Деня на будителите.

Преди Деня на будителите

Една част от българите намират за напълно неприемливо други българи да подражават на чужди ритуали, и то в навечерието на голям национален празник. Те не пропускат възможност да изразят възмущението си под всякакви реклами, които по един или друг начин промотират „Вси светии“ в социалните мрежи. Защитниците на българските празници виждат в това поредния знак за загуба на българската идентичност и стигат до абсурдни идеи като тази да се използват на Хелоуин кукерски маски.

Хелоуин

От другата страна пък са онези, обикновено по-млади хора, които искат да се забавляват и да консумират. Хелоуин за тях е още една причина да си купят нещо интересно (костюм или маска) и да излязат с него вечерта. Те ще си направят „страшни“ снимки и ще ги публикуват във Facebook напук на възмущенията в социалната мрежа.

Въпроси относно Кукерските празници и Хелоуин

В този сблъсък, в който са намесени и кукерите, се раждат някои въпроси. Те придобиват много по-ясни очертания под блещукащата светлина от тиквата:

Защо кукерите не са толкова популярни сред младите, колкото преоблечените като страшилища хора за „Вси светии“ и какво може да се направи по въпроса? Защо Кукерските празници са спектакъл, а Хелоуин – възможност за всеки да вземе участие и да празнува активно? Защо Кукерските празници съществуват все още предимно в селата и малките градове? Какво може да се направи, така че кукерските маски да не са толкова недостъпни за преобладаващата част от населението, било поради липсата на знания, опит или време за тяхната направа (за сравнение – фабрично произведените и широко разпространени маски за Хелоуин)? Промяната в настоящото положение преминава най-малкото през отговорите на тези въпроси, а не през отхвърлянето на Хелоуин и неговите почитатели.

Едно е сигурно – докато се опитваме да поддържаме автентични обичаите и костюмите, които съответстват на една друга социална структура на българското общество, добре адаптираните към съвременната консуматорска култура празници на Запада ще намират благоприятна почва в България.

Леда Милева в интервю за „Сега“:
Несъмнено културата ни е нещо, с което можем да се гордеем, особено старата. Именно тя доказва принадлежността ни към цивилизования свят открай време. Но това не е достатъчно. Ако Европа постави конкретни параметри за нейното развитие, това ще бъде опасно. Не успяхме да запазим земеделското си стопанство, индустрията и инфраструктурата. Нанесохме поражения и на образованието, законността и държавността. С културата си все още има защо да се гордеем, но дано сме достатъчно умни, та да се развиваме самобитно, а не да копираме всичко чуждо. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *