Language Cafe Plovdiv

Language Cafe Plovdiv – Drink`n`Дрънк

На 19 ноември се състоя поредната среща за упражняване на чужди езици в Пловдив, организирана от JCI Plovdiv[1. Местният клон на международната неправителствена организация Junior Chamber International, чиято дейност е насочена към младите, активни хора на възраст между 18 и 40 години.].

Под названието Language Cafe Plovdiv не си представяй няколко чужденци и българи, седнали на сладки приказки и кафе нейде в Капана. Това се случва там всеки ден.

Language Cafe Plovdiv или Drink, drink та дрънк

Language Cafe Plovdiv обаче е нещо доста по-различно и голямо. Ако трябва да му дам друго наименование, бих се спряла на Drink`n`Дрънк Пловдив. Така де – като си пийнеш на събитието в клуба, ти се развързва езикът и започваш да дрънкаш на всеки от познатите ти езици свободно (и често безпаметно).

Пък и с тази фраза запазвам тенденцията да се използват смесени английско-български фрази за имена на събитията (спòмни си за Shake That Хълм, нали?).

Language Cafe Plovdiv, както вече разбра, не е малко събитие. То се премести от по-тясното Vino Culture в арт клуб “Библиотеката”, като успя и този път да изпълни мястото.

Според Петър Дяксов, президентът на JCI Plovdiv, тези срещи целят да свържат двете заинтересовани страни – чужденците, които търсят своя среда в България, и българите, които имат нужда да упражняват даден чужд език. Ако се съди по посещаемостта им, то организаторите определено успяват да поддържат добри условия за осъществяването на тази своеобразна симбиоза.

Въпреки че Language Cafe има корени във Варна, започва да вирее и в София, Русе и Пловдив. Под тепетата тези срещи се организират за първи път през 2014 г. При онези първи стъпки Петър Дяксов има някои съмнения за това какво кара хората да посещават срещите – от нуждата да говорят чужд език или заради самите организатори (трябва да призная, че JCI правят засега едни от най-успешните събития в града, от гледна точка на организацията и посещаемостта, и с право могат да си задават такива въпроси). Тази година езиковите срещи отново започват да се провеждат, този път по инициатива на Никола Балдиков. Той става и член на JCI Plovdiv.

На последната среща се говориха около 7 езика. Официален език за викторината и за отборите участници беше английският. Гостите, които бяха дошли сами или в малка компания, можеха да се присъединят към някой от тимовете. От там нататък вече разбра – drink`n`дрънк.

Следи за следващото издание на Language Cafe Plovdiv на  facebook страницата на инициативата или в културните събития на “Тук и сега”.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *