Изложба на Александър Димитров в Баския Пловдив

Александър Димитров – да помагаш с това, което обичаш

Всеки от нас обича да прави едно или друго в своето свободно време. Малко от нас обаче използват тези хобита, за да създават ползи за останалите. Представям ти един от тези рядко срещани благодетели – Александър Димитров.

Александър е програмист. Обича в свободното си време да пътува, да запечатва с камерата си красотата, която вижда, и да я споделя с останалите. С цялата тази смес от хобита той създава нещо интересно – изложби, които носят красота и полза (приходите от тях отиват като дарение за фондация МС – Мога Сам, помагаща на хората, страдащи от множествената склероза).

Първата експозиция на Александър Димитров, посветена на Мароко, е представена в началото на 2015 г. в Пловдив, Варна и София. От няколко дена може да бъде видяна и втората му изложба. Тя гостува на клуб “Баския” (“Капана”, Пловдив) до 15 декември.

Във фокуса на настоящата експозиция влизат децата от различни страни по света – Гвиана, Лаос, Перу, Мианмар, Филипините, Аруба. За тях Александър казва пред “Тук и сега”:

Децата са нещо много специално за всички нас. Понякога са срамежливи и не са склонни да бъдат снимани, но всъщност много обичат да позират пред обектива и след това да видят как изглеждат на дисплея. Обичам да снимам деца, защото те винаги са естествени и открити, няма поза и фалш и това се вижда в снимките. Но най-голямата награда е когато ме дарят с усмивките си.

Почти всяка снимка има своя малка собствена историйка. Винаги първо се опитвам да се сприятеля с моят малък бъдещ модел и чак тогава, ако децата проявят желание, ги снимам. Такъв момент беше и на остров Тикао (Филипините). Изведнъж от близкото рибарско село пристигнаха цяла сюрия деца, започнаха да правят различни физиономии, да позират. Всички искаха да бъдат снимани, а аз едвам успявах. Накрая те гледаха с интерес фотосесията, а пък аз с другия си фотоапарат ги заснех точно в този момент (заглавната снимка на изложбата).

Заглавна снимка на изложбата
Тази фотография е избрана за заглавна снимка на изложбата. Източник: Александър Димитров

Странник като Александър, който посещава съвсем нетрадиционни за туристите места като Гвиана и Мианмар (Бирма), има какво да разкаже. Това беше причината да му задам и един общ въпрос за това какво е най-важното, което е научил от пътуванията си.

Александър: Навсякъде, където пътувам, е интересно, вълнуващо и красиво, различни обичаи, различни хора, но винаги усмихнати и приветливи. Красиви природни забележителности и много култура. Винаги се връщам, зареден с много положителни емоции. Най-важното, което съм научил, е че всички хора по света са еднакви, независимо от религия, етнос, традиции и с всички трябва да се отнасяме с обич, уважение и да се усмихваме. 

Можеш да разгледаш изложбата на Александър Димитров в “Баския” (Basquiat Wine & Art) до 15 декември. Ако желаеш да закупиш някой от портретите, като по този начин помогнеш на фондация МС – Мога Сам, можеш да се обърнеш към “Баския”.

 

Виж блога на Александър Димитров с портретите от настоящата му изложба.

Facebook страница на фотографа:

https://www.facebook.com/al.di.photo.gallery/

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *